Uskoplje.net

Pet19012018

Zadnja izmjenaUto, 15 Kol 2017 6am

Izdvojeni komentari!
Back Naslovna Lifestyle Rubrike lifestyle Zanimljivosti Saznajte kako ispeći dobru rakiju!

Saznajte kako ispeći dobru rakiju!

Saznajte kako ispeći dobru rakiju!U Uskoplju i okolnim naseljima već dugo godina postoji tradicija pečenja rakije. Ovaj članak pišemo sada jer je ovo upravo taj dio godine kada većina domaćina s ponosom proizvodi svoju vlastitu rakiju. Kod nas se naječešće pravi rakija od šljiva, ali i od krušaka i jabuka. U Uskoplju je poznato da se kotao u kojem se vrši destilacija naziva još i veseli stroj jer su zaista svi okupljeni veseli i društveni.

 

U nastavku ćemo vam opisati kakav je običaj pečenja rakije. Dakle, sama zamisao pečenja je vrlo jednostavna no uvijek postoji nekoliko pravila kojih se trebamo držati kako bi dobili kvalitetnu rakiju.

Nakon što su šljive obrane stavljamo ih u bure gdje moraju stojati određeno vrijeme kako bi  se postiglo vrenje i  samim time bile spremne za destilaciju. Ovaj korak je vrlo bitan jer ukoliko šljive budu premalo stojale u buretu dobije se znatno manje rakije, dok s druge strane prekasnom destilacijom koma šljiva gubimo količinu alkohola, ali su tu i mogućnosti pojave plijesna, kiseline i sl. čime možemo pokvariti cjelokupni dojam rakije odnosno njenu kvalitetu. Svakako želimo napomenuti da nije dobro stavljati šećer u drop koji se, nažalost danas sve više i više koristi kako bi se količinski dobilo više rakije.

Kada kom bude spreman za destilaciju potrebna nam je oprema u kojoj se destilacija vrši. Pod opremu spada "kotao" u kojem se nalazi posuda u koju stavljamo drop, cijev sa kapom kroz koju prolazi nastala para, rakija, i "kaca" u kojoj se rakija, prije nego isteče u posudu hladi (pretvara u tekuće stanje) kroz spiralnu cijev. Oprema se obično posuđuje od susjeda koji je imaju jer je vrlo skupa (od 2000 KM i više), a naknada po kotlu je otprilike 1 litra novopečene rakije (za kotlove od 100 kg) , no sve ovisi o dogovoru.

Nakon što smo opisali što je sve potrebno možemo početi s procesom destilacije, odnosno pečenja rakije.

Prvi korak je naložiti vatru u kotlu jer je ona glavni čimbenik koji utječe da rakija izađe van. Sama jačina vatre mnogo znači za rakiju jer ako želite jaču tada morate imati slabiju vatru i ako želite mekšu rakiju tada morate imati jaču vatru.

Nakon pripreme vatre potrebno je napuniti kacu vodom kroz koju rakija prolazi u obliku pare, a zbog visoke razlike u temperaturi cijevi između kotla i spirlane cijevi unutar kace dolazi do kondenzacije i rakija se iz pare pretvara u tekućinu. Kada se kaca napunii vodom ubacujemo drop u posudu koja se nalazi na kotlu, a količina dropa koja stane u posudu ovisi od vrste kotla u koji obično stane oko 100 kg dropa što daje oko 10-12 litara rakije nakon otprilike dva sata pečenja što u konačnici sve ovisi o kvaliteti šljiva. Kada se ubaci drop u posudu stavi se poklopac i čekamo da se drop zagrije odnosno da započne proces destilacije. Drop je je spojen s cijevi kroz koju se vrši destilacija i na kraju izlazi rakija. 

Na kraju cijevi je potrebno staviti čistu posudu u koju će doticati novopečena rakija nakon čega ćemo staviti gradometar i izmjeriti koliko nam je rakija „jaka“. Prva rakija koja isteče bi se trebala odbaciti jer sadrži metilni alkohol koji je otrovan (na 100kg dropa 0,5l se odbacuje). Koliko će vam biti jaka ovisi o želji onoga tko je peče, ali je obično poželjno da iznosi oko 15 do 17 gradi  što iznosi 38-42% alkohola. Ukoliko nam je nejaka rakija radimo dvostruku destilaciju ili u narodno rečeno „prepečemo je“. Ukratko to bi bio cijeli proces pečenja rakije koji je kako smo i u početku napisal vrlo jednostavan.

Još možemo napomeniti da se rakija čuva u hrastovim buradima koji daju boju rakije, a u današnje vrijeme se sve više koriste plastična i staklena burad.

Pozivamo sve Uskopljake koji su pekli rakiju da nam pošalju svoje fotografije!|uskoplje.net

Komentara  

 
+1 #6 ivancica 21-11-2012 21:16
Sto vise vode to bolja rakija. :lol: :lol: :lol: Imati cete kvalitetu i kvantitetu.
Prijavi Administratoru
 
 
+4 #5 Kazandzija 19-11-2012 19:39
@macun
voda u drop se stavlja samo ako je drop gust da se lakše mješa, bilo bi idealno da se ne dodaje voda.
Prijavi Administratoru
 
 
+3 #4 MACUN 19-11-2012 19:16
niste nam objasnili koja kolicina vode traba da se stav u drop .
Prijavi Administratoru
 
 
+3 #3 puka59-Pohvala 19-11-2012 15:11
DOBAR KOTAO KAO I PROIZVOD IZ NJEGA MOŽE SAMO IMATI I RADITI MAJISTOR GRGA - PILE . 8)
Prijavi Administratoru
 
 
0 #2 Dolar 19-11-2012 12:17
to je tradicija krscana , srba i hrvata . Svinjokolje , p .rakije , pr. vina . itd . sto je dolaskom islamista . tur . bilo skoro unisteno ali fala bogu opstade .-" :-) :roll: ;-)
Prijavi Administratoru
 
 
+5 #1 Lovac 19-11-2012 10:12
A je i lijepo uz kotao, nazalost ove godine nisu rodile sljive...
Prijavi Administratoru
 

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove i mišljenja osobe koja ih piše, stoga portal Uskoplje.net ne preuzima nikakvu odgovornost za niti jedan komentar, nego isključivo osoba koja ih piše budući da se komentari automatski javno objavljuju.
Svi komentari koji vrijeđaju druge ljude (po spolu, vjeri, kleveti i sl.) se mogu prijaviti klikom na opciju "Prijavi Administratoru" u donjoj desnoj strani komentara gdje morate navesti Vaše ime i razlog zašto bi neki komentar trebao biti uklonjen. www.uskoplje.net

Sigurnosni kod
Osvježi