Uskoplje.net

Pet19012018

Zadnja izmjenaUto, 15 Kol 2017 6am

Izdvojeni komentari!

Počela svinjokolja

Svinjokolja u UskopljuDošlo je vrijeme svinjokolje u Uskoplju pri čemu uglavnom svako domaćinstvo prakticira ovaj način spremanja mesnih delicija tijekom Božićnog vremena. Odabir vremena svinjokolje je obično u kasnu jesen ili početak zime jer je to sasvim dovoljno vremena do Božića da se na hladnom vjetru i uz dim osuši meso. Naime, moderan način života još uvijek nije natjerao građane Uskoplja da prestanu ovu tradiciju koja je godinama prisutna na našim područjima, ali već vidimo da su Hrvatskoj upućene prijetnje zabrane svinjokolje od ulaska u Europsku Uniju.

Kao što naslov kaže u Uskoplju i okolnim naseljima u većini domanćistava se na određen dan organizira svinjokolja. Na dan svinjokolje u Uskopljskim domaćinstvima zaista ima mnogo kulinarskih delicija, ali i mnoštvo ljudi se okupi kako bi podijelili razne anegdote i ono najbitnije, kako bi se družili. Nakon što se svinja zakolje domaćini pođu obrađivati meso na razna načine gdje se određuje koliko će tko imati špeka, peke, pršuta, čvaraka, masti i ostalih mesnih proizvoda za Božićne blagdane. Cijeli dan se radi i druži, a nakon svega se popije koja rakijica i za jednog domaćina svinjokolja ili kolinje prestaje.

Od djeda Ive smo saznali jednu vrlo zanimljivu stvar o težini svinje, a on je rekao "...kad ubijete krme, izvadite mu bubreg i kolko bude imo grama tolko krme ima kila!". Evo ovo još nismo probali, a smatramo da je vrlo zanimljivo za podijeliti s uskopljanima i isto se tako nadamo da će netko, tko bude čitao ovo javiti je li djed Ivo bio u pravu. | uskoplje.net

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove i mišljenja osobe koja ih piše, stoga portal Uskoplje.net ne preuzima nikakvu odgovornost za niti jedan komentar, nego isključivo osoba koja ih piše budući da se komentari automatski javno objavljuju.
Svi komentari koji vrijeđaju druge ljude (po spolu, vjeri, kleveti i sl.) se mogu prijaviti klikom na opciju "Prijavi Administratoru" u donjoj desnoj strani komentara gdje morate navesti Vaše ime i razlog zašto bi neki komentar trebao biti uklonjen. www.uskoplje.net

Sigurnosni kod
Osvježi