Uskoplje.net

Pet19012018

Zadnja izmjenaUto, 15 Kol 2017 6am

Izdvojeni komentari!
Back Naslovna O Uskoplju Gospodarstvo

Gospodarstvo

Ždrimačko jezero uskoplje - www.uskoplje.netPrijeratno i poslijeratno gospodarstvo

Ova općina je prije rata svrstavana u red srednje razvijenih općina u Jugoslaviji. Tome su najviše doprinijeli gospodarski subjekti u društvenom vlasništvu sa svojih oko 3.100 zaposlenika koji su bili nositelji razvoja općine.

 

U vrijeme ratnih djelovanja na ovom području obustavljena je proizvodnja u gospodarskim subjektima. Jedino poduzeće za prijevoz putnika "Vranicatrans" je nastavila sa ograničenim radom. Stanje u tadašnjem gospodarsvu bilo je vrlo teško, tomu svijedoče da su poduzeća koja su u prijeratnom periodu zapošljavala više od 3.000, zapošljavaju 693 radnika (2001.)

Poljoprivreda i stočarstvo

U vrijeme ratnih djelovanja poljoprivreda i stočarstvo pretrpjeli su ogromne materijalne štete. Poljoprivredna proizvodna je skoro u potpunosti prekinuta, a sotočni fond je i do 80% uništen.

Od ukupnog prostora općine na poljoprivredno zemljište otpada 16.230 hektara ili 40%, a od toga 5.800 čine oranice. Veći dio od 10.300 hektara ili 63% čine travnjaci, a tek 1% voćnjaci.

Prirodni i klimatski uvjeti, plodna zemlja vrbaske doline pružaju velike mogućnosti za razvitak poljoprivredne proizvodnje, posebno krumpira, žitarica, te kupusa po kojem je ovaj kraj i poznat.

Stočni fond 2002. godine izgledao je ovako: 1650 komada goveda i 6.500 komada ovaca. Kada je riječ o proizvodnim kapacitetima u ovoj oblasti (stočarstvo) Uskoplje ima samo jednu mljekaru za otkup mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda u Pajić Polju. Velike površine pašnjaka na lokacijama Smrčevice i Vranice omogučavaju razvoj stočarstva.

Posljednjih nekoliko godina razvija se proizvodnja jagoda i malina.

Rudarstvo

Prvi tragovi rudarstvu na području Uskoplja javljaju se u Mračaju i Mačkari gdje se oko 1000 pr. Kr. vadio bakar. Rimljani su eksploatirali zlato na Vranici što potvrđuje više rudarskih okana. Za austro-ugarske uprave u Mačkari se eksploatiraju teatridi sve do 1917. godine. U Mračaju se proizvodio bakar i živine rude.[6]

1903. godine počinje jamska eksploatacija lignita u Gračanici. Površinski kop otvoren je 1974. godine koji i danas radi. Uz rudnik lignita u općini postoje i rudnik barita Radovan, rudnik kvarca Smrčevice i rudnik gipsa u Bistrici.

Turizam

Zbog svog zemljopisnog položaja i klimatskih karakteristika Uskoplje je izuzetno povoljno za razvoj turizma. Planine Vranica i Raduša oduvijek su privlačile planinare ne samo iz ovih krajeva, nego i iz čitave bivše Jugoslavije.

Idealne su mogućnosti za lov i ribolov. Mnogobrojna jezera i rijeke: Ždrimačka jezera u čijoj se blizini nalazi prekrasan slap, Bistrička rika (poznato ribogojilište), planine Vranica i Raduša, Radovina, (“planinarski raj”), te izvorišta sve četiri uskopaljske rijeke. Zbog ratnih djelovanja neka od ovih izletišta su opustošena ili minirana.

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove i mišljenja osobe koja ih piše, stoga portal Uskoplje.net ne preuzima nikakvu odgovornost za niti jedan komentar, nego isključivo osoba koja ih piše budući da se komentari automatski javno objavljuju.
Svi komentari koji vrijeđaju druge ljude (po spolu, vjeri, kleveti i sl.) se mogu prijaviti klikom na opciju "Prijavi Administratoru" u donjoj desnoj strani komentara gdje morate navesti Vaše ime i razlog zašto bi neki komentar trebao biti uklonjen. www.uskoplje.net

Sigurnosni kod
Osvježi