Uskoplje.net

Pet19012018

Zadnja izmjenaUto, 15 Kol 2017 6am

Izdvojeni komentari!

Bistrica

Bistrica UskopljeUskoplje.net će vam u ovoj rubrici donositi informacije o naseljima koja pripadaju općini GV-Uskoplje. Ukoliko imate želju napisati ponešto o naselju koje je u sklopu naše općine ili nadopuniti već objavljenu vijest možete nam svoje informacije poslati klikom na OVAJ link ili ostaviti informacije u komentarima. Unaprijed Vam hvala!

Bistrica je naseljeno mjesto koja pripada općini Uskoplje i županiji Središnja Bosna, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH.

 

Povijest Bistrice

Na Pavlinima u Bistrici je postojalo rimsko naselje. U srednjem vijeku Bistrica je najnapučenije područje ovoga kraja. Predpostavlja se da se u selu nalazila jedna crkva i samostan, a registrirano je oko 160 stećaka  na 2 lokaliteta što je najveći broj stećaka na području današnje općine. Za osmanske vladavine u Bistrici je bila Abazovića kula koja je izgorjela 1912. godine.

Stanovništvo u Bistrici

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Bistrici su Hrvati većina s 53,35% (914 stanovnika) što je od 1971. Godine više za 848 Hrvata. Muslimani su druga najbrojnija skupina koja broji 781 člana s napomenom da im je prirodni priraštaj manji nego 1971. godine. Srba, Jugoslavena i ostalih ima zanemarivo s tendencijom za potpuni nestanak. Ukupno gledajući stanovništvo Bistrice bilježi lagan rast s 1 298 iz 1971. godine na 1 713 u 1991. godini. Preglednije infromacije o stanovništvu možete vidjeti u tablici ispod.

 

Bistrica Uskoplje - popis stanovništva

Bistrica Uskoplje - popis stanovništva

Popis svih župnika u Bistrici:

VLČ. ZVONIMIR BLAŽUN 1931-1932

VLČ. JURAJ ZIRDUM 1932-1935

VLČ. MIRKO PERČINLIĆ 1935-1938

VLČ. VLASTIMIL FIALA 1938-1940

VLČ. ALOJZIJE ŽAGAR 1940-1948

VLČ. IVAN STARČEVIĆ 1948-1960

VLČ. TOMISLAV JABLANOVIĆ 1960-1970

VLČ. FRANJO BULIĆ 1970-1979

VLČ. JOSIP LUŠIĆ 1979-1981

VLČ. ANTE MEŠTROVIĆ 1981-1987

VLČ. JOSIP GLAVAŠ 1987-1996

VLČ. PAVO ŠEKERIJA 1996-1997

VLČ. JAKOV KAJINIĆ 1997-2002

VLČ. VINKO TROGRLIĆ 2002 - ...

Utemeljenje župe Bistrica

Dekretom vrhbosanskog nadbiskupa dr Ivana Evanđelista Šarića od 6. siječnja 1931. selo Bistrica kod Uskoplja postala je središtem rimokatoličke župe sv Terezije od Djeteta Isusa.

Bistrica Uskoplje

Crkva (Bistrica, Uskoplje)

Osim Bistrice u novoutemeljenu župu uključeni su Saraj – Vilić, Volari, Gaj, Hrasnica, Grnica i dio Krupe, koji su tada bili u sastavu župe Skoplje Gornje sa sjedištem u Uskoplju. Prvim župnikom imenovan je vlč. Zvonimir Blažun. 28. listopada 1932. župnik Blažun piše nadbiskupu Šriću kako u župi ima oko 160 kućnih starješina. Za vrijeme osnutka župa je imala od prilike 800 katolika. Pred sam domovinski rat župa je brojala 1995 katolika. 2006. godine župa je brojala 1081 katolika u 273 obitelji. Živost župe najbolje pokazuje činjenica da ima oko 40 ministranata. Župa je osnovana na Gospu Lurdsku prije 79 godina, tako da se 2011. godine u župi slavi 80 godina župe. 2003. godine izdana je i monografija župe pod nazivom "Ruža na vjetru" u kojoj je opisana povijest župe. Zaštitnica je sveta Terezija od Djeteta Isusa koja je uvijek predstavljena s ružom u ruci. Župa je imala teških povijesnih trenutaka što označava trnje koje se nalazi na ruži. U župi također djeluju sestre Kćeri Božje ljubavi.

Ulomak prvog Bistričkog župnika Zvonimira Blažuna (1906. – 1975.)

„...Selo Bistrica poznato je iz najdavnije historije. Rimska nalazišta drage kovine - "Bistrička Rijeka" bila je zlatonosni potok. Slovila je sa svojim pazarom "Dernečište". Postoji starodrevna tradicija: u davno doba stajale su u selu Bistrici - rezidenciji današnje župe - nedaleko današnjeg župnog stana dvije crkve: Sv. Mihaela Arkanđela i Svete Ružice na mjestu, koje se i danas zove "Crkvine". I danas pokazuju to mjesto. Bilo je to brojno katoličko mjesto, kudikamo brojnije i veće i uglednije od današnjeg sela. Dolaskom Turaka nestaje svakog spomena kršćanstvu osim brojnih groblja, zvanih "Grčko groblje" ...

Bistrica u ratu – ubojstvo Ruže Kvasina, Stipe i Ivice Škraba

U selu Bistrica 17. siječnja 1993. godine dogodio se užasan ratni zločin. Iz vatrenog oružja ubijena je Hrvatica Ruža Kvasina, civil, a druga dva civila Hrvata -Stipo Škraba, 56 godina, i Ivica Škraba, 54 godine, odvedeni su u dio sela zvan Smajići. Njihove kuće su zapaljene i do temelja uništene. Nakon 15 dana civil Ante Ivaković je otkrio leševe Ivice i Stipe Škrabe. Isti dan i on je ubijen iz muslimansko-bošnjačkog snajpera. Predstavnici UNPROFOR-a preuzeli su leševe, napravili obdukciju i izvijestili da su leševi izmasakrirani.

Prema iskazu svjedoka I.K., danog u Splitu 29. lipnja 1993. godine, očevidac ubojstva Ruže Kvasine je njezin sin, koji je vidio ubojice u uniformama s oznakama Armije BiH. On je čuo kako su dva vojnika pitala njegovu majku gdje su joj djeca. Poslije toga jedan je vojnik Armije BiH ispalio rafal u pokojnu Ružu, ukupno 17 metaka. Svjedok izjavljuje da je sin Ruže Kvasina pucao u majčinog ubojicu i usmrtio ga, a drugi je napadač pobjegao.

Ubojica Ruže Kvasina zvao se Smajil Prokić, a svjedok izjavljuje u svom iskazu da je zapovjednik muslimansko-bošnjačkih snaga u Gornjem Vakufu bio neki Agić, kojemu se ne sjeća imena, ali zna da je prije rata radio u općinskom sekretarijatu za narodnu obranu. U selu Bistrici zapovjednik je bio Nihad Idrizović, inače prijeratni trgovac. Prema svjedoku, Idrizović je rođen u Bistrici 1954. godine.

Svjedok nadalje govori da su istog dana iz Bistrice odvedeni Stipe i Ivica Škraba, a poslije toga su zapaljene njihove kuće. Pripadnici Armije BiH tom prigodom su bili obučeni u uniforme HVO-a. Leševi Stipe i Ivice Škrabe bili su izmasakrirani, smrt nije nastupila od metka, što je utvrđeno i u bolnici u Gornjem Vakufu/Uskoplju. Po tijelu su bile modrice i krvni podljevi od udaraca tupim predmetom.

Bistrica Uskoplje

Pogled na crkvu Bistrica Uskoplje(Bistrica, Uskoplje)

Ne zaboravimo oskvrnjavanje crkve

Provođeno je i vjersko čišćenje Hrvata u Bistrici kao i u ostalim naseljima. Muslimansko-bošnjački ekstremisti su u katoličkoj crkvici u Bistrici kraj Uskoplja napisali: “Ovo će biti džamija”. Slike u crkvi su pogažene i nakvašene, vidio se palež, brončani Gospin kip je bio razbijen, tabernakul je razbijen, kip sv. Ivana je bez glave, okolo ljudski izmet, stari zavoji, prazne limenke. Pokušalo se Katoličku crkvu očistiti s njenih povijesnih prostora. Nije se prezalo ni od zatiranja groblja, gaženja križeva i svetih hostija pa čak i ubijanja fratara, kao u Fojnici.

uskoplje.net

Komentara  

 
-1 #2 Bistričak 23-10-2013 20:40
Bistrica je HRVATSKO selo tako je bilo i uvijek ce biti !
Prijavi Administratoru
 
 
+4 #1 SELENA-20-GOMEZ 12-10-2013 08:36
BOŽE ČUVAJ NAS OD ZLA
Prijavi Administratoru
 

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove i mišljenja osobe koja ih piše, stoga portal Uskoplje.net ne preuzima nikakvu odgovornost za niti jedan komentar, nego isključivo osoba koja ih piše budući da se komentari automatski javno objavljuju.
Svi komentari koji vrijeđaju druge ljude (po spolu, vjeri, kleveti i sl.) se mogu prijaviti klikom na opciju "Prijavi Administratoru" u donjoj desnoj strani komentara gdje morate navesti Vaše ime i razlog zašto bi neki komentar trebao biti uklonjen. www.uskoplje.net

Sigurnosni kod
Osvježi