Uskoplje.net

Pet19012018

Zadnja izmjenaUto, 15 Kol 2017 6am

Izdvojeni komentari!
Back Naslovna Vijesti Rubrike Kultura Osvrt na nedavno objavljeni Adresar Hrvata izvan RH

Osvrt na nedavno objavljeni Adresar Hrvata izvan RH

osvrt na nedavno objavljeni Adresar Hrvata izvan RHOvih dana u ruke mi je došao Adresar Hrvata izvan Republike Hrvatske čiji je izdavač Patria Promocija doo. Urednik Adresara je bivša uskopljanka Kata Oreč. Pokrovitelj mu je Hrvatski ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Kao suradnici navedeni su: Hrvatski svjetski kongres – HSK, Hrvatski informativni centar, Hrvatske župe i i katoličke zajednice u svijetu, te brojni pojedinci iz Hrvatske i iseljeništva.Predgovor pod naslovom „Domovina iseljenicima i oni njoj“ napisao je Dr Šimun Šito Čorić. Hrvatsko isljeništvo 2013. godine kao prilog Adresaru napisao je Ante Beljo.

Adresar  je, a što je imajući naprijed navedena imena i red, pompozno najavljen.
 
U svojoj Riječi Urednik navodi da Adresar sadrži 3000 adresa, ali da sve adrese nisu objavljene u pisanom izdanju nego će biti objavljene na CD izdanju?

Sam Adresar je podijeljen u tri odvjene cjeline: Hrvatske manjine u svijetu, Hrvati iz BiH i Hrvati u iseljeništvu.
Zemlje u Adresaru poredane su abecednim redom, a adrese su predstavljene prema kategorijama:
Hrvatska veleposlanstva i konzulati, Akademska udruženja, Društveno-kulturne organizacije i ustanove, Folklorna i kulturno-umjetnička društva, Glazba, Humanitarne i skrbne organizacije, Vjerske organizacije i ustanove, Odgojno-obrazovne organizacije, Poslovna i strukovna udruženja, Poslovni subjekti (tvrtke), Sredstva javnog priopćavanja, Političke i lobističke organizacije, Udruge, Pojedinci (profesionalna zanimanja), Zavičajna društva, te Drugi oblici organizacije.

Uz zahvalu onima koji su pomogli Urednik se ispričava onima čije su se adrese našle u Adresaru, a nisu trebale. Ja bih rekao niti smjele.

Na kraju Adresara nalazi se kako je to i običaj u globalnom svijetu nekoliko, opet ne znam prema kojemu kriteriju, odabranih  reklama.

U dijelu koji se odnosi na BiH više je izostavljeno adresa nego što ih je navedeno. Izostavljeno je isuviše važnih adresa da bi se sa sigurnošću moglo ustvrditi da se radilo o studioznom pristupu. Držim da bi se prije isprike vlasnicima adresa koje se nisu trebale u njemu nalaziti trebao ispričati onima čije adrese nisu navedene, a tih je i suviše puno. Izostavljene su na primjer cjelokupne grupe profesionalnih zanimanja, pa bi se moglo zaključiti da i ne postoje. Po mojemu sudu u Adresaru su se morale naći najvažnije adrese, a na CD-u uz njih i one ako smijem reći manje važne.
Gotovo ista stvar je i s uskopaljskim adresama. Ne mogu se oteti dojmu da su uskopaljske adrese pobrojane po sjećanju ili nekim za ovakav projekt u najmanju ruku nedopustivim vezama. No, Urednik (valjda Urednica) je naš i moramo mu oprostiti.

U ovomu se osvrtu ne spominju ničija imena ili zanimanja isključivo zbog eventualnih zlouporaba ili pogrješnih tumačenja.

Nešto što me ne samo iznenadilo nego čak i začudilo jest cijena Adresara koja iznosi 49. KM pa je zapitati se tko u BiH, a pogotovo u Uskoplju ima volju priuštiti si toliki izdatak. Po mojemu sudu cijena je morala biti simbolična tek doli da se pokrije dio troškova, pa čak ni tolika. I ovomu bi se dalo štošta reći, ali to nije tema ovoga osvrta.
Uz sve pobrojane i druge nedostake Adresar je ipak stvar koju je dobro imati.

Urednici čestitam na hrabrosti, volji i htijenju i neka joj Uskoplje ne bude samo u sjećanju. | N.N.

Komentara  

 
0 #1 ja 20-01-2014 22:14
koda pas sere pare
Prijavi Administratoru
 

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove i mišljenja osobe koja ih piše, stoga portal Uskoplje.net ne preuzima nikakvu odgovornost za niti jedan komentar, nego isključivo osoba koja ih piše budući da se komentari automatski javno objavljuju.
Svi komentari koji vrijeđaju druge ljude (po spolu, vjeri, kleveti i sl.) se mogu prijaviti klikom na opciju "Prijavi Administratoru" u donjoj desnoj strani komentara gdje morate navesti Vaše ime i razlog zašto bi neki komentar trebao biti uklonjen. www.uskoplje.net

Sigurnosni kod
Osvježi