Uskoplje.net

Pet19012018

Zadnja izmjenaUto, 15 Kol 2017 6am

Izdvojeni komentari!
Back Naslovna Vijesti Rubrike Politika Ratno-hušački tekst gornjevakufskog novinara Faruka Vele o agresiji HVO nad G.Vakuf-Uskopljem

Ratno-hušački tekst gornjevakufskog novinara Faruka Vele o agresiji HVO nad G.Vakuf-Uskopljem

Pročitajte u nastavku cjelokupni ratno-hušački tekst gornjevakufskog novinara Faruka Vele koji piše za Dnevni Avaz preuzet u cjelosti te ga sami ocijenite. Riječ je o "agresiji" HVO-a nad "našom" zemljom, za one koji ne znaju Faruk Vele je odnedavno "prvo pero Avaza" i  porijeklom je iz G. Vakufa.

"Ratni reporter Akif Agić, koji se proslavio izvještajima iz opkoljenog Gornjeg Vakufa, grada heroja, čiji su borci srušili snove o paradržavi "Herceg-Bosni", teško se razočarao kada je prije 18 godina današnjem bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, a tada šefu Kabineta rahmetli oca Alije, Bakiru Izetbegoviću, pokušao objasniti da je naša zemlja žrtva teške agresije HVO-a i Hrvatske vojske (HV).

Ratni dnevnik

Kako je Agić ispričao za "Dnevni avaz", što je zabilježeno i u njegovom ratnom dnevniku, on je u septembru 1993. Izetbegoviću mlađem donio pregršt dokaza o napadima pripadnika HV-a iz Vinkovaca na gradić u srednjoj Bosni, a to je kasnije potvrđeno i u stenogramima razgovora u uredu Franje Tuđmana na Pantovčaku.

Donio je Agić i iskaze bošnjačkih djevojčica iz Prozora koje su više stotina puta silovali pripadnici zloglasnog HVO-ovog "Kinder voda". No, sve je bilo uzalud.

Bakira Izetbegovića, koji zajedno sa Sulejmanom Tihićem ovih dana Miloradu Dodiku prijeti retoričkim bombama i raznim "belajima" ako bude htio dijeliti BiH, to tada uopće nije interesiralo.

- Bakira Izetbegovića informirao sam o stanju u Gornjem Vakufu. Izetbegović je znao za agresiju regularne Hrvatske vojske, ali nije htio ništa poduzimati. Štaviše, skrivao je dokumente o učešću HV-a u napadu na Vakuf, iako je učešće te strane vojske bilo toliko očigledno. Ja sam i tada imao, a i danas imam, dokaze da su pripadnici HV-a ratovali u BiH. Tražio sam pomoć za Gornji Vakuf i Prozor. No, Izetbegović nije ništa poduzeo, jer je njegova porodica tada bila u blizini Zagreba! Vakuf je tako bio ostavljen na milost i nemilost agresorskoj vojsci. Opstao je zahvaljujući svojim i borcima iz Bugojna - sjeća se Agić iznoseći zapanjujuće podatke o ratnoj ulozi čovjeka koji se predstavlja kao "lider Bošnjaka".

Katastrofalna politika

Određeni krugovi u Sarajevu, uključujući i one bliske Bakiru Izetbegoviću, tvrdi Agić, uvijek su htjeli minimizirati ili čak sakriti učešće Hrvatske vojske u agresiji na našu zemlju. Zato, valjda, nikada nije ni pokrenuta tužba protiv te zemlje pred Međunarodnim sudom pravde kao što je to učinjeno u slučaju Srbije i Crne Gore.

- Jednostavno se nije htjelo "zatezati" s Hrvatima. Preciznije, u odnosima SDA i HDZ-a. Vakuf je, jednostavno, bio žrtvovan! Zbog toga u Sarajevu dugo nisu htjeli prikazati moj dokumentarni film koji dokumentira šta se dešavalo u Gorjem Vakufu. Takva politika prema srednjoj Bosni i Vakufu bila je katastrofalna i ja im to zbog mojih poginulih suboraca i prijatelja nikada neću oprostiti - kazao je Agić.

Iz Zagreba u Istanbul

Tek kasnije, kada je Agićev film napokon bio prikazan u Sarajevu, te poslije njegovog dramatičnog pisma predsjedniku Aliji Izetbegoviću, došlo je do zaokreta zvaničnog Sarajeva u odnosima prema Gornjem Vakufu i prema agresiji HVO-a i HV-a uopće. U to vrijeme, kaže Agić, porodica Izetbegović prebačena je iz okolice Zagreba u Istanbul." | DA

Komentara  

 
+3 #1 USTASA 03-05-2012 16:52
AKIFE JEDI GOVNA ;)
Prijavi Administratoru
 

Dodaj komentar

Komentari odražavaju stavove i mišljenja osobe koja ih piše, stoga portal Uskoplje.net ne preuzima nikakvu odgovornost za niti jedan komentar, nego isključivo osoba koja ih piše budući da se komentari automatski javno objavljuju.
Svi komentari koji vrijeđaju druge ljude (po spolu, vjeri, kleveti i sl.) se mogu prijaviti klikom na opciju "Prijavi Administratoru" u donjoj desnoj strani komentara gdje morate navesti Vaše ime i razlog zašto bi neki komentar trebao biti uklonjen. www.uskoplje.net

Sigurnosni kod
Osvježi